30 května, 2016 od Honza Dolejš sekce Různé 0 komentářů 2391

Zdá se vám nadpis nejasný a víří ve vás pocit zmatení? Co tím chtěl básník říci? No vlastně úplně přesně to, co je napsáno – zapomeňte na všechno, popadněte tužku a papír a vyrazte ven. Dáte myšlenkám vytouženou volnost a dojdete k nečekaným výsledkům.

Aby se člověk posunul kupředu, musí se zastavit

Za poslední měsíce jsem přečetl několik knih o seberealizaci a nejednou jsem narazil na tvrzení, že k tomu, aby člověk dosáhl nových vítězství nebo se vydal na lepší cestu, se musí zastavit. Ale já přeci nechci stát, ale jít kupředu. A o to s větší rychlostí!

Zaujal mě ale jeden tip – vzít si do ruky tužku a papír, vyrazit do přírody a psát si vše, co vás napadne. Zní to bláznivě, zvláště pak v kontrastu se všemi vymoženostmi dnešní doby a internetem. Sám jsem si pokládal otázky, co by mi tužka, papír a odříznutí od civilizace přineslo nového, když ve svém koutečku s internetem mám na dosah informace celého světa. I tak jsem ale neodolal.

 

Vybočení z “normálu” se vyplácí

Při cestě na schůzku jsem měl asi hodinu a půl čas – běžně bych vyhledal první nákupní centrum s Wi-Fi (v ideálním případě) a pokračoval v práci. V hlavně mi však bleskl odstavec věnující se oné magické stopce. Vytáhl jsem z batohu blok papíru, propisku a začal přemýšlet, jak dále rozvíjet svůj projekt školení. Okolní ruch Prahy na mě působil až nečekaně příjemně a pomáhal mi v hlavě startovat nové a nové myšlenky. Příjemný byl i lahodně čerstvý vzduch po dešti. Chvíle chůze, kousek autobusem a nakonec posezení v zahrádce jedné hospůdky na okraji Prahy.

Netrvalo dlouho a měl jsem popsaný celý blok papíru nápady, které jsem dříve neviděl. S internetem má člověk všechny informace po ruce, což má svou výhodu, ale i daň. Stále více a více nás to nutí prozkoumávat internet a hledat řešení, než se skutečně a hlouběji zamýšlet nad svým problémem. Přestože jsem ten čas mohl věnovat práci a dostat za něj zaplaceno, investoval jsem jej do plánování. Nelituji. I jedna správná myšlenka může ve výsledku znamenat převrat v práci, projektu, kariéře nebo i životě. A to za hodinu a půl času rozhodně stojí.

 

A jakou roli v tom hraje tužka a papír?

Jsem milovník moderních technologií. Mám chytrý telefon, Macbook, chytré hodinky a snažím se vše řešit moderně a co nejjednodušeji. I přesto se čím dál více odvracím k prostému psaní na papír. A to vlastně i přesto, že můj kreslící um končí u vlaštovek namalovaných jedním tahem. Při psaní, kreslení, propojování i čmárání člověk zapojí i jiné části mozku, což může mít velmi pozitivní dopad na výsledek. Napadají vás věci, které “v kanclu” nevymyslíte.

Neocenitelná je i mobilita a výdrž. Můžete psát v sedě, v leže, v autobuse, na lavičce… zkrátka kdekoliv a kdykoliv. Neřešíte připojení k internetu či stav baterie. A také nevypadáte tak divně, když si v autobusu či metru otevřete notebook. 🙂

Rada na závěr? Prostě to zkuste. Vyhraďte si hodinu až dvě volného času, vyrazte do míst, která máte rádi (či do neznáma jako já), vezměte s sebou pouze to nejnutnější a dejte volnost svým myšlenkám. Není důležité, zda potřebujete promyslet pracovní strategii, projekt do školy, strategii na sociální sítě či plán, jak zapůsobit na opačné pohlaví. Ono to prostě půjde.

Zanechte mi komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *